Over Akka

Mijn naam is Hanneke Goldsteen en AKKA is mijn praktijk. Ik ben:

 

 

 

Mijn specialisatie ligt bij gehechtheids-problematiek.

De naam van de praktijk verwijst naar “Akka”, de gans van Niels Holgerson. Zij neemt hem een tijdje mee en laat hem situaties ervaren, waarin hij leert anders te kijken en daardoor gebeurtenissen anders te ervaren.Ik zie mijzelf dan ook als “een passant”, die een tijdje mee mag lopen met het gezin, om daarna ieder weer ons eigen weg te gaan.

Visie

Bijna 22 jaar ben ik werkzaam als gezinsbehandelaar en vaktherapeute. De laatste 12 jaar heb ik me bij de GGZ Gezinspsychiatrie in Beilen vooral gespecialiseerd in gehechtheid van kind en ouder. “Gehechtheid is een duurzame emotionele band tussen een kind en een of meer specifieke volwassenen.” En deze kan je bijna nooit los van de ( adoptie- of pleeg ) ouders zien. Zonder medewerking van de ouder is het moeilijk het kind te helpen.

In mijn werk als gezinsbehandelaar en vaktherapeute zie ik dat de vaak moeilijke  levensstart het voor deze kinderen lastig kan maken om een vertrouwensband met hun ouders/verzorgers aan te gaan. Deze kinderen zouden het wel willen, maar ze kunnen, of durven het niet. Ze hebben (overlevings-)gedrag aangeleerd, waardoor het moeilijk is te zien wat hun echte, onderliggende behoefte is. Dat kan tot gevolg hebben dat de kinderen zich uiteindelijk afgewezen en alleen voelen en dat de ouders het gevoel hebben dat ze heel veel investeren, maar niks terugkrijgen.

Video Interactie Begeleiding is in mijn ogen een hele goede methode om deze patronen in een gezin te helpen voorkomen en/of doorbreken. Door contactmomenten te filmen en deze later terug te kijken kan, samen met de ouders, bekeken worden waar hun kind goed op reageert en waar het dus eigenlijk om vraagt. Door het gedrag en de gevoelens van hun kind te benoemen voelt het kind zich gezien en ontwikkelt het via de ouders meer zelfvertrouwen. Om het contact tussen ouders en kind ook op een lichamelijke manier te bevorderen maak ik in mijn praktijk vrijwel altijd aanvullend gebruik van de Sherborne Samenspel bewegingspedagogie.